Global ölçekte yaşanan hızlı gelişmeler, eğitim ve iş dünyasında artan rekabet ortamı yabancı dil öğrenmeyi gerekli hale getiriyor. Hatta sadece İngilizce bilmenin yetmediği, ikinci bir yabancı dilin avantaj sayıldığı pek çok meslekte yeni bir dil daha donanımlı hale gelmek, özgeçmişinizle fark yaratmak anlamına geliyor. Yabancı dil öğrenmek ise kuşkusuz planlı bir eğitim sürecinin yanında bolca pratik yapmakla yakından alakalı. Peki, yabancı dil nasıl öğrenilir ve dil öğrenirken destek alabileceğiniz kaynaklar neler? Gelin hep birlikte keşfedelim!
Yabancı Dil Nasıl Öğrenilir?
Yabancı dil öğrenmek yetişkin bireyler için her zaman kolay olmayabilir. Ancak her an elinizin altında olan çevrim içi kaynaklardan yararlanarak öğrenme sürecini verimli hale getirebilir ve teknolojinin yardımıyla dil seviyenizi geliştirebilirsiniz. Leeds Üniversitesi Tarih Profesörü John Gallagher, son zamanlarda dil öğrenme konusunda geleneksel yöntemlerin yerini herkesin tablet, telefon ve bilgisayar üzerinden erişim sağlayabildiği çevrimiçi platformların aldığını söylüyor. Dil öğrenme süreci konusunda oyununun kurallarını değiştiren pek çok online kaynak arasından kendi planınıza göre olanları belirleyerek ücretsiz ve kolay şekilde yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Dil odaklı online platformların yanı sıra YouTube videoları ve podcast’ler de bu konuda size yardımcı olabilecek alternatifler arasında.
Yapılan araştırmalara göre, yeni bir dil öğrenmenin, parlak bir CV sahibi olmanın veya terfi almanın çok daha ötesinde artıları var. Uzmanlar, dil öğrenmenin önemli psikolojik yararlarının olduğunun altını çiziyor. Yabancı dil öğrenme faydaları arasında beyni geliştirme, aynı anda birkaç işe odaklanabilme, dikkati artırma ve hafızayı güçlendirme gibi unsurlar dikkat çekiyor. Bu durum kişisel gelişim üzerinde pozitif etki yaratarak hayatta daha başarılı olmaya yardımcı oluyor.
Yabancı Dil Seviyeleri Nelerdir?
Yabancı dil seviyeleri uluslararası ölçekte aşağıdaki gibidir:
Temel Kullanıcı (A1,A2)
- A1-Başlangıç: Temel ifadeler ve bilindik terimlerin kullanıldığı seviyedir.
- A2-Elementary: Aile, alışveriş terimleri ve kişisel bilgilerin ifade edildiği seviyedir.
Bağımsız Kullanıcı (B1,B2)
- B1-Orta Seviye: Günlük hayattaki standart bilgilerin temel noktalarının anlaşıldığı seviyedir.
- B2:Orta Üstü Seviye: Somut ve soyut konulardaki metinlerin ve teknik konuşmaların anlaşıldığı, akıcı iletişim kurulduğu seviyedir.
Gelişmiş Kullanıcı (C1,C2)
- C1-İleri Seviye: Kendini akıcı ve doğaçlama şekilde ifade edebilme; dili sosyal, akademik ve mesleki amaçlar için kullanabilme seviyesidir.
- C2-İleri Üstü Seviye: Hemen her şeyi kolayca anlayabilme, sözlü ve yazılı kaynaklardaki bilgileri özetleme ve kendini doğal, akıcı şekilde ifade edebilme seviyesidir.
Yabancı Dil Öğrenmek İçin İndirmeniz Gereken Ücretsiz Uygulamalar Nelerdir?
1.Memrise
Dünya üzerinde 35 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan platform eğlence, topluluk ve bilim olarak 3 farklı unsura odaklanıyor. Çok sayıda yabancı dili görsellerle öğrenmenize yardımcı olan uygulama, oyunlar ve testler eşliğinde bilgilerinizi pekiştirmenize imkan sunuyor.
2.HelloTalk
Yaklaşık 10 milyon kullanıcıya sahip olan platform, 150’nin üzerinde dil desteği sunuyor. Birçok kesimden üyeyle tanışabileceğiniz ve pratik yapabileceğiniz uygulama sayesinde sosyal ağınızı da güçlendirebilirsiniz.
3.Speaky
Altissia tarafından geliştirilen bu ücretsiz chat uygulamasında kendinize bir dil partneri bulabilir ve bol bol yabancı dil pratiği yapabilirsiniz.
4.Duolingo
Eğlenceli bir uygulama olan Duolingo, sizi zamana karşı yarıştıran testler ve oyunlarla dil öğrenmeyi farklı bir boyuta taşıyor. Ücretsiz olan platformu bugüne kadar 300 milyonun üzerinde kişi kullanmış.
5.Busuu
Global ölçekte 80 milyon kişiyle buluşan Busuu, 12 farklı yabancı dil öğrenme imkanı sunuyor. A1 seviyesinden B2 seviyeye kadar olan dil kursları sayesinde okuma, yazma ve konuşma becerilerinizi ilerletebilirsiniz.
Siz de yabancı dil öğrenme sürecinizi keyifli hale getirecek uygulamalara hemen göz atabilirsiniz. Yabancı dil öğrenirken konsantrasyon ve odaklanma problemi yaşıyorsanız PODA Özgür Ofis ile tanışmanın vakti geldi demektir! Klima ve ses izolasyonlu özel PODA çalışma kabinlerinde kalabalıktan uzak şekilde çalışmalarınıza odaklanarak dil becerilerinizi üst seviyeye taşıyabilirsiniz.