Hemen herkes hayatının bir döneminde kendi şirketinin sahibi olmayı düşünür. Zevk duyduğunuz bir alanda, şartları sizin belirlediğiniz bir işe sahip olmak çekici bir fikir gibi görünebilir. Bunu gerçekleştirmenin yolu, çoğu zaman ilgilendiğiniz iş dalında yeterli deneyime ve sermayeye sahip olmaktır. Hayalinizdeki işi kurmaya karar verdiğinizde ise ufak çapta bir şahıs şirketi her zaman en mantıklı seçimdir. Artık internet dünyasının gerçeklerinden biri olan e-ticaret platformları ise şahıs şirketi kurmak için cazip alanlardan biridir. Peki, şirket nasıl kurulur, şirket kurma maliyeti ne kadardır? Bu yazımızda şahıs şirketi kurmak isteyenlerin sorularına yanıt aradık! İyi okumalar!
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, bireyler tarafından kurulabilen şirketler olarak açıklanabilir. Tek kişi olarak kurulan bu tip şirketlerde ortakların sorumlulukları sınırsızdır. Şahıs şirketlerinin sadece tek kişi olarak kurulabildiği ise doğru değildir. Bu şirketler ortaklık şeklinde de açılabilir ama ortaklık devir süreci zorludur. Örneğin, bazı işlemlerde şirket ortaklarının tümünün onayı olmadan devir ya da satış gerçekleştirilemez. Küçük ölçekli işletmeler için uygun olan bu şirket türü, yukarıdaki nedenden ötürü genellikle tek kişi ile kurulur.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?
Şahıs şirketi kurmak için bazı kriterlere uygun olup olmadığınızı kontrol ederek siz de kendi şirketinizin sahibi olabilirsiniz:
- Eğer başlangıç olarak şirket gelirinizden beklentiniz düşükse,
- Daha az maliyetle şirket sahibi olmak istiyorsanız,
- Yıllık geliriniz ortalama olarak 130 bin TL’yi geçmeyecekse,
- Tüm mal varlığınızla şirket sorumluluğunu almak sizin için sorun değilse,
- Şirketin açılış ve kapanış işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsanız şahıs şirketi açmak sizin için uygun olacaktır.
E-ticaret için şirket kurmak şarttır. Böylece sattığınız ürünlerin faturasını düzenleyebilir ve vergi yükümlülüğünüzü yerine getirebilirsiniz. E-ticaret için şahıs şirketi kurmak hem düşük maliyetli hem de kolay olması nedeniyle avantajlıdır. Tabii bu durum küçük ve orta ölçekli işletmeler için cazip bir seçenektir. Aksi takdirde yüksek vergi oranları ile karşılaşabilirsiniz.
Doktorlar, mühendisler, mimarlar, yazarlar sıklıkla home office şahıs şirketi kuran meslek dalları arasındadır. Home ofis şirket kurduğunuzda iş adresi olarak ev adresinizi gösterebilirsiniz. Bu şirket şeklinde ev kiranızın stopajını da ödemeniz gerekir. Bu tutarı gider olarak göstermeniz mümkündür. Bunun yanı sıra ev için ödediğiniz doğal gaz, elektrik ve su faturalarını gider olarak gösterebilirsiniz. Emekliler ve SGK’lı çalışanlar da şahıs şirketi kurabilir, diğer kişilere aynı adımları izleyerek kendi şirketlerinin sahibi olabilir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kurmak için vergi dairesine giderek istenen evrakları beyan etmeniz gerekir. Dilerseniz bu işlemi, adına vekaletname düzenlediğiniz bir mali müşavir ya da muhasebeci de gerçekleştirebilir. Ancak son dönemlerdeki düzenlemelere göre, şirket sahiplerinin vergi dairesine bizzat gelmeleri beklenir. Başvurunuzu yaptıktan sonra vergi dairesi tarafından yetkilendirilen müfettişler adresinize gelerek gerekli denetimleri gerçekleştirir. Denetimlerde herhangi bir sorun çıkmazsa şirket kurmak için işlemler birkaç gün içerisinde sona erer.
E-Devlet Üzerinden Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Son dönemlerde teknolojinin yeniliklerinden yararlanarak online şahıs şirketi kurmak iyiden iyiye hız kazandı. Vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan E-devlet üzerinden gerçekleştirilebilen bu işlem beş aşamada tamamlanır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirilen işlemler için öncelikle e-devlet şifrenizle sisteme giriş yapmalısınız. Daha sonra “Sicil Bildirimleri” bölümüne gelerek “İşe Başlama” seçeneğini seçebilir ve aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- İlgili ekran üzerinden işletme adresi, faaliyet kodu ve vergi dairesi bilgilerini girmelisiniz. Doğrudan bir adresiniz yoksa evinizin ya da sanal ofisinizin adresini girmeniz gerekir.
- İş yerinizin kira olup olmadığı ve işçi çalıştırıp çalıştırmayacağınız gibi konulara dair soruları cevaplamalısınız. Bu sorular stopaj vergisi hesaplanırken kullanılacaktır.
- Basit ya da gerçek usul olmak üzere iki tip olan vergilendirme türünüzü seçmelisiniz. Bakkal, berber ve terzi gibi işletmeler basit usule tabi olurken e-ticaret firmaları ise gerçek usul vergilendirme türünde yer alır.
- İşe başlama tarihinizi girmelisiniz. Bu tarihi girerken işe başlama bildiriminizi 10 gün içinde yapmanız gerektiğini unutmayın.
- Son olarak E-tebligat bildirimi isteyip istemediğinizi seçerek e-mail veya cep telefonu bilgilerinizi girmelisiniz.
Başvurunuzu tamamladıktan sonra İnteraktif Vergi Dairesi’nden birkaç gün içinde yoklama tarihinizi bildiren bir SMS alırsınız. Belirttiğiniz adrese kontrol için gelen memura tapu veya kira kontratını sunmalısınız. Bu işlemden sonra süreç tamamlanmış olur. Başvuru yaptığınız internet sayfasına tıklayarak şirketinize ait vergi levhasının çıktısını kolayca alabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler
Şahıs şirketi kurmak için aşağıdaki belgeleri vergi dairesine teslim etmek üzere hazırlamalısınız:
- Şirket sahibinin vesikalık fotoğrafı (2 adet)
- Şirket sahibinin nüfus cüzdanı sureti (2 adet)
- İkametgâh belgesi (E-devlet’ten alınabilir.)
- Vekaletname (Başvuru muhasebeci aracılığı ile yapılıyorsa vekaletname düzenlenmelidir.)
- Noterden alınan imza beyannamesi
- Kira kontratı ya da tapu fotokopisi
- Başvuru formu(İnternet üzerinden ya da vergi dairesinden temin edilebilir.)
Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti
Şahıs şirketi kurmak için 2022 yılı maliyetleri aşağıdaki gibidir:
- İmza beyannamesi için notere ödenecek tutar: 147 TL
- Şirket kurulum bedeli: 600 TL
- Vergi dairesine ödenecek damga vergisi: 50 TL
- Muhasebeci için çıkarılacak vekaletname bedeli: 192 TL
- Aylık olarak kira sözleşmesindeki bedelin %20’si oranında stopaj
Şahıs şirketi kurma işlemleri için yaklaşık 1000-1500 TL aralığında bir maliyetle karşılaşırsınız.
Şahıs şirketi açma işlemlerini tamamladıktan sonra PODA’nın hızlı internet erişimi, UV-C ile hava ve ortam sterilizasyonu gibi avantajlar sunan kabininde yerinizi alabilir, çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.