Esnek Çalışma Modelleri

Son yıllarda iş dünyasındaki yenilikler ve teknolojinin ivme kazanmasıyla birlikte uzaktan çalışmak da ana akım haline gelmiş durumda. İşlerin başarılı bir şekilde yürütülmesi için işin sabit bir noktadan yapılması fikrinin yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla remote çalışma modeli de popüler hale gelmeye başladı. Bu modelin gelişmesindeki diğer etkenler de kuşkusuz işverene ve çalışana sağladığı bazı artılar. 2015 yılında Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, uzaktan çalışmanın faydaları arasında daha bağımsız olma, daha az masraf ve ulaşıma harcanan süreden kazanç sağlama gibi noktalar öne çıkıyor. Peki, remote çalışmak ve hibrit çalışma nedir? Uzaktan çalışma modelleri nasıl verimli hale getirilir? Bu yazımızda sizler için uzaktan çalışma modellerini mercek altına aldık.

Remote (Uzaktan) Çalışma Modeli Nedir?

Geleneksel ofis anlayışına karşı farklı bir bakış açısı sunan remote çalışma konsepti, çalışanların ofis dışında da çalışabildiği bir iş modeli. Bu iş modelinde çalışma saatleri çalışanlar tarafından belirlenebiliyor. Böylece iş-yaşam dengesi daha kolay sağlanabiliyor, her iki alanda da verimlilik ve tatmin üst noktaya taşınabiliyor. Yüksek tutulan iş motivasyonu sayesinde de makismum fayda elde edilebiliyor.

Uzaktan çalışma modelleri de kendi içinde farklılaşıyor. Tam zamanlı ve kontratlı remote çalışma modelleri, bu konseptin iki ana kolunu oluşturuyor. Tam zamanlı remote çalışma modelinde, çalışan hangi ülkede olursa olsun şirketin yer aldığı ülkede tam zamanlı ve bordrolu bir çalışan olarak görünüyor. Şirket, çalışan adına vergileri ödüyor. Çoğu zaman çifte vergilendirme anlaşmaları sayesinde de vergileri ödenen çalışanın(şirket farklı bir ülkede ise) kendi ülkesinde ekstra vergi ödemesi gerekmiyor.

Kontratlı remote çalışma modelinde ise şirketler, çalışanlar ile kontrat yoluna gidiyor. Bu kontratların çoğunda da şirketlerin vergiden muaf olacağı maddeler eklenebiliyor. Vergiden sorumlu olan çalışan ise şirket tarafından ödenen ücret üzerinden kendi gelir vergisini şahıs şirketi kurarak devlete ödüyor.

Yazılım, tasarım ve oyun sektörleri remote çalışma modelini en çok tercih edenler arasında. Böylece şirketler, kendileri için en iyi yetenekleri bulabiliyor ve katma değer sağlayabiliyor. Pandemi ile birlikte hayatımıza daha çok dahil olan bu konsept giderek yaygınlaşsa da aslında pek çok şirket için oldukça yeni bir trend. Bu nedenle işletmelerin çoğu, bu konsepti deneyerek ve çeşitli ölçümlemeler yaparak kendileri için en doğru modeli bulmak için çalışıyor.
Uzaktan Çalışmanın İşletmeye Faydaları Nedir?

Üretkenlikte artış: Remote çalışanların işletmeye en büyük faydası, çalışanlara tanınan esneklik sayesinde üretkenliğin artış göstermesi. Uzaktan çalışanlar, iş yerinde çalışanlara kıyasla işlerine daha çok vakit ayırabiliyor ve en iyisini yapabilmek için kendilerini daha motive hissediyor. Pek çok araştırmaya göre, çalışanlar remote iş modeline sahip şirketlerden teklif aldıklarında mevcut işlerinden ayrılma eğilimi konusunda daha kararlı davranabiliyor ve kendilerini daha değerli görüyor.

Maliyetten tasarruf: Remote çalışma konsepti, bir şirketin karlılığını önemli ölçüde etkiliyor. Çalışanların çoğunun uzaktan çalışması şirketin kira, ofis mobilyası ve temizlik malzemeleri gibi maliyetlerden kar elde etmesini sağlıyor. Yapılan bazı araştırmalara göre, her bir uzaktan çalışanın şirket için sağladığı tasarruf yıllık 10 bin doların üzerinde.

Şirket sadakati: Remote çalışmanın işverenlere bir diğer avantajı ise çalışanların şirkete olan sadakatinin artması. Esnek iş modelinde çalışanlar, geleneksel ofis çalışanlarına göre kendilerini daha motive hissederken şirkete olan bağlılıkları da artıyor. Ayrıca remote çalışanlar, bulundukları pozisyonda kendilerini şirket için daha değerli görüyor.

Uzaktan Çalışmanın Çalışana Faydaları Nedir?

Esnek çalışabilme: Remote çalışmanın en büyük avantajlarından biri, esnek çalışma saatleri. Belirli mesai saatleri içerisinde şirkette olma zorunluluğunun ortadan kalkması çalışanların kendilerini daha özgür hissetmelerini sağlıyor. Katı zaman çizelgeleri yerine kendi istedikleri saatlerde çalışan kişiler, işlerini erke tamamlayıp kendilerine vakit ayırabiliyor.

Motivasyon artışı: Esnek çalışma saatleri ile gelen avantajların başında, kuşkusuz çalışanların kendilerini daha motive hissetme duygusu oldukça önemli. Ofiste çalışanlara kıyasla daha az stresli olan kişiler, iş yaşamlarında da gözle görülür bir motivasyon artışı ortaya koyabiliyor. Ayrıca ulaşım sıkıntısı çekmeyen çalışanlar, herhangi bir endişe yaşamadan işlerine daha çok konsantre olabiliyor.

Daha iyi performans: Pek çok remote çalışan, en iyi işlerini ofis dışında yaptıklarını belirtiyor. Bunun nedeni ise esnek çalışma sistemini kendilerine tanınmış bir ödül olarak görmek. Böylece işe bağlılıkları artan çalışanlar, performanslarında da hedeflerini aşarak konumlarını kalıcı hale getirmek istiyor.

Hibrit Çalışma Modeli Nedir?

Hibrit çalışma modeli, aylık veya haftalık olarak belirlenen iş günlerinde ofisten, diğer günlerde ise evden çalışma sistemi olarak açıklanabilir. İş hayatında karma model olarak adlandırılan hibrit çalışma sistemi, hem ofiste ekip bilincinin yakalanması hem de çalışanlara özgür alan tanınması açısından dikkat çekiyor. Belirli günlerde kendi çalışma alanlarını oluşturabilen çalışanlar, şirkete karşı aidiyet duygusu yaşarken verimli bir performans da ortaya koyabiliyor. Bu modeli uygulayan şirketler, sürekli uzaktan çalışan kişilerin yaşadığı ekip içi iletişim, sosyalleşme ve uyum sorunlarını minimuma indirerek çalışanların uzun vadede şirkete daha fazla değer katmasını hedefliyor.

Remote Çalışma Nasıl Verimli Hale Getirilir?

Remote çalışma sistemi pek çok avantaj sağlasa da kişilerin daha önce deneyimlemediği bir çalışma biçimiyse bazı zorlukları da beraberinde getirebiliyor. Bunu önlemenin yolu ise verimliliği artırmak için bazı ipuçlarını takip etmek. İşte, uzaktan çalışma modelinin etkinliğini artıracak yöntemler…

  • Dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmış bir çalışma ortamı yaratarak performansınızı artırabilirsiniz.
  • Günlük ve haftalık olarak hedefler belirleyip, yapmanız gerekenleri gözden geçirerek güne başlayabilirsiniz.
  • Aciliyet durumuna göre işlerinizi sıralayabilir ve ekip arkadaşlarınıza/üstlerinize sık sık durum güncellemeleri yapabilirsiniz.
  • Düzenli aralıklarla mola vererek beyninizi dinlendirebilir ve iş konsantrasyonunuzu artırabilirsiniz.
  • Telefon yerine video konferans araçlarını tercih edip, yüz yüze iletişim kurarak konuların daha net şekilde anlaşılmasını sağlayabilirsiniz.

Siz de remote veya hibrit çalışma ekosistemine dahil olan bir çalışansanız özgür ofis PODA’nın size sunduğu ayrıcalıklardan hemen faydalanabilirsiniz. Üyelik sistemi ile hizmet veren PODA’nın mobil uygulamasını indirip, kabininizi rezerve ederek hızlı internet erişimi olan konforlu bir çalışma alanına sahip olabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

Menü