5 Etkili Yöntem ile Odaklanma Sorununa Elveda

Odaklanma sorunu günümüzde birçok kişinin muzdarip olduğu bir tür dikkat eksikliği problemidir. Gençlerde daha sık görülen bu durum bir işe veya faaliyete yeteri kadar kendini verememe, işe nereden başlayacağını bilememe veya başlanan bir şeyin devamını getirememe gibi sorunlara neden olabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan uyarıcı yoğunluğu da odaklanma problemi yaşanmasının diğer sebepleri arasındadır. Dikkat eksikliği işlerin verimli ve etkin yürütülmesinin önündeki en büyük engellerden biridir. Peki, odaklanma problemi nasıl çözülür? Bu yazımızda odaklanma sorunu karşısında neler yapılması gerektiğini inceledik. Keyifli okumalar!

Odaklanma Sorunu Nedir?

Odaklanma, kişinin bir işi bitirene kadar dikkatini ve çabasını sürdürme becerisi olarak tanımlanır. Dikkat dağıtıcı unsurları görmezden gelmek ve hedeflenen sonuçlar için enerjiyi verimli bir şekilde harcamak odaklanma becerisi sayesinde gerçekleşir. Bunu yerine getiremeyen kişiler için işleri tamamlamak zorlaşır ve sıklıkla işi erteleme durumları oluşur.

Odaklanma Sorunu Belirtileri Nelerdir?

Odaklanma problemi kişinin günlük yaşamını oldukça etkiler. Hatta bazı durumlarda bu, depresyona varan sorunlara bile neden olabilir. Ekonomik sorunlar, zihinsel yorgunluk, aile içi sorunlar, stres, gelecek kaygısı ve uyku bozukluğu söz konusu problemin ana nedenleri arasında gösterilebilir. Siz de aşağıdaki durumları yaşıyorsanız dikkat eksikliğine sahip olabilirsiniz:

  • Bir işe veya konuya uzun süre odaklanamamak
  • Dağınık ve düzensiz çalışmak
  • Unutkanlık sorunu ile karşılaşmak
    Sık sık eşya kaybetmek
  • Yapılan bir işten çabuk sıkılmak
  • Dikkat ve konsantrasyon gerektiren işlerden kaçmak

Odaklanma sorununa sebep olan etmenler arasında bazı ilaçların kullanımı da yer alır. Ayrıca kişinin yaşadığı fiziksel yorgunluk ve çevresel etkenler bu durumu tetikleyebilir. Yine kansızlık ve bazı kronik hastalıklar da dikkat sorunu yaşamaya neden olabilir. Odaklanma problemi ile bir uzmana başvuran kişilere ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi tedavileri de uygulanabilir.

Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Dikkat eksikliği problemi yaşam tarzına uyarlanabilecek bazı tekniklerle çözülebilir. Öncelikle fizyolojik bir bozukluk yaşayıp yaşamadığınızdan emin olmak için sağlık kontrollerinizi tamamlamakla işe başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra uyku düzeninize dikkat etmeli, gece uykunuzu tam almaya çalışmalısınız. Vitamin ve mineral yönünden zengin bir beslenme planı uygulayarak dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Güne iyi bir kahvaltıyla başlayabilir ve gün içinde bol su tüketebilirsiniz. Televizyon, internet ve sosyal medya uygulamaları başlıca dikkat dağıtıcı unsurlardandır. Bir işe başlarken televizyonu kapatmak ve telefonu sessize almak odaklanmanızı kolaylaştırabilir. Ofiste işlerini öncelik sırasına göre planlamak da stres ve kaygı kaynaklı dikkat eksikliğinin önüne geçmeye yardımcı olur. Kafein, alkol ve nikotin gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve rahatlama tekniklerini öğrenmek özellikle stres kaynaklı odaklanma sorununu çözmek için ideal yöntemlerdir.

Odaklanma Sorununa Veda Etmek için 5 Etkili Yöntem

Odaklanma Müziği Belirleyin

Beyin bazı aktif durumlarda etrafa çeşitli frekanslar yayar. Beta, 14 ve 30 Hz arasındaki dalga boyutu beynin uyanış frekansı olarak tanımlanır. Bu, aktif düşünme, öğrenme ve konsantre olma ile ilgili bilinç durumudur. Kendinizi odaklanma frekansı içerisinde tuttuğunuzda dikkat eksikliğiniz ortadan kalkar. Bunu müzik dinleyerek yapabilirsiniz. İnternette küçük bir araştırmayla konsantrasyon artırıcı müzikleri belirleyerek bunları dinleyebilirsiniz. Beyin yapısı kişiden kişiye değiştiği için kendi odaklanma müziğinizi denemelerle keşfederek bulabilir ve kendi parçalarınıza da yönelebilirsiniz. Böylece dış dünyadan izole olarak ahenkle çalışabilirsiniz.

Meditasyon Yapın

Meditasyon ve nefes egzersizleri dikkat eksikliğine iyi gelen yöntemler arasında. Odaklanma egzersizleri kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Önemli bir toplantı öncesinde konsantre olmak için gözlerle 8 çizmek ve bir kameranın sizi takip ettiğini düşünmek gibi teknikleri uygulayabilirsiniz. Ayrıca günde en az 10 dakika farkındalık ve odaklanma meditasyonu yapmak zihnin berraklaşmasına ve anda kalmaya yardımcı olur.

Egzersizi İhmal Etmeyin

Egzersiz, kan akışını hızlandırarak daha zinde olmaya ve stresi yenmeye katkı sağlar. Gün içerisinde kısa yürüyüşler yapmak, ofiste aktif kalmak uygulanabilecek basit yöntemlerdendir. Bunların dışında iş çıkışında dans derslerine katılmak, pilates yapmak ve yoga kursuna gitmek gibi aktiviteler de eğlenceli zaman geçirmenize ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca hafta sonları vakit buldukça doğada yürüyüş yapmak ve çeşitli grup aktivitelerine katılarak sürekli aktif olmak gündelik hayatta dikkat eksikliğini önlemenize olanak tanır. Bu şekilde kaygı ve stres kaynaklı odaklanma sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz.

Dikkat Oyunları Oynayın

Dikkat eksikliğini gidermenin en keyifli yöntemleri arasında oyun oynamak bulunur. Hem yetişkinlerin hem de çocukların favorisi olan oyunlar konsantrasyonu artırıcı etkiye sahiptir. Bunun nedeni ise kişinin sevdiği bir oyunu keyif alarak oynamasıdır. Pek çok psikolog ve çocuk uzmanı, odaklanma problemi yaşayanlar için oyun şeklinde olan beyin egzersizlerini tavsiye eder. Özel odaklanma teknikleri ile geliştirilen bazı teknolojik oyunlarla bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca satranç ve sudoku gibi oyunlar da dikkat artırıcı etkiye sahiptir.

Farkında Olun

Zihninizi oyalayan durumlara karşı farkındalık geliştirdiğinizde dikkat eksikliğini gidermeniz kolaylaşır. Elinizdeki işi bitiremediğiniz durumlarda endişe ve kaygıyı bırakmak, her işten önce yapılacaklar listesi hazırlamak, düzenli ve planlı hareket etmek, önceliklendirmeyi alışkanlık haline getirmek yaşamınızda daha rahat hareket etmenize ve odaklanma probleminin üstesinden gelmenize yardımcı olacak bazı yöntemlerdir.

Siz de PODA’nın izole şekilde tasarlanmış ofis kabinlerinde çevresel etmenlerden ve uyarıcılardan uzak bir şekilde işinize odaklanabilir, verimli bir çalışma süreci geçirebilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

Menü